Stoffen en onderhoud

Voor Elements of Freedom zijn biologische stoffen, goede werkomstandigheden en verantwoordelijkheid nemen voor het milieu geen trend maar een overtuiging en verplichting. Daarom kiezen we bewust voor het gebruik van hernieuwbare bronnen en gerecyclede materialen.

Elements of Freedom kiest ervoor om zoveel mogelijk in Europa te produceren om te voldoen aan de Europese normen waaronder eerlijke arbeidsomstandigheden en rechten. Omdat Mongolië hoog aangeschreven staat in expertise en kwaliteit in knitwear, heeft Elements of Freedom besloten om de knitwear te produceren in BSCI-gecertificeerde fabrieken. BSCI-gecertificeerde fabrieken streven naar verbetering van de arbeidsomstandigheden, zoals: het recht om een vakbond te vormen, veilige arbeidsomstandigheden en geen gedwongen kinderarbeid. Ten slotte zijn alle componenten van het kledingstuk oekoetex-100 gecertificeerd, wat aangeeft dat het kledingstuk onschadelijk is voor mens en natuur.

Duurzaam Katoen

Katoen is een van de meest gebruikte stoffen in de kledingindustrie vanwege zijn absorberend vermogen, sterkte, duurzaamheid en comfort. De productie is echter rijk aan pesticiden, insecticiden en toxines, die schadelijk zijn voor de gezondheid van boeren en de natuur. De katoenproductie is ook erg water verslindend. De groei van één kilo katoen alleen kost bijna 20.000 liter water. Om deze problemen aan te pakken, maakt Elements of Freedom gebruik van drie verschillende gecertificeerde katoen die de productie van katoen verbetert, waaronder:

GOTS gecertificeerd biologisch katoen

De Globale Organische Textiel Standaard (GOTS) is de wereldwijd toonaangevende textielverwerkingsstandaard voor organische vezels en omvat ecologische en sociale criteria. Alleen textielproducten die minimaal 70% biologische vezels bevatten, kunnen GOTS-gecertificeerd worden. Alle gebruikte chemicaliën, zoals kleurstoffen en hulpstoffen, moeten aan bepaalde milieu- en toxicologische criteria voldoen. De keuze van accessoires is ook beperkt in overeenstemming met ecologische aspecten. Verder is een functionele afvalwaterzuiveringsinstallatie verplicht en moeten alle arbeidsomstandigheden voldoen aan de sociale criteria.

Organisch katoen

Biologisch katoen is gemaakt van natuurlijke zaden waarbij geen gebruik gemaakt word van pesticiden of andere schadelijke chemicaliën. In plaats hiervan wordt het Ongedierte bestreden met insecten die het ongedierte dood. Hierdoor zijn biologische katoenproducten veiliger voor de huid. Organisch katoen voelt zachter, is vocht opnemend en luchtdoorlatend. Het is een zeer comfortabel stof met een goede pasvorm.

BCI katoen

Het ‘Better Cotton Initiative’ (BCI) is een wereldwijde non-profitorganisatie en het grootste katoen-duurzaamheidsprogramma ter wereld. BCI bestaat om de wereldwijde katoenproductie beter te maken voor de mensen die het produceren, het milieu waarin het groeit en de toekomst van de sector.

Ecovero Viscose

Viscose is een ander veelgebruikt materiaal in de kledingindustrie vanwege de sterke, zachte en glanzende eigenschappen. Helaas worden er voor het omzetten van houtpulp naar stof veel chemicaliën gebruikt die uiteindelijk terecht komen in de natuur. Bijna al het hout dat voor viscose wordt gebruikt, komt uit oude en bedreigde bossen. Om deze milieuproblemen te overwinnen, heeft Elements of Freedom ervoor gekozen om gebruik te maken van 100% Ecovero-viscose. Ecovero viscose is gemaakt van gecertificeerde hernieuwbaar hout dat wordt verbouwd in FSC- of PEFC-gecertificeerde bossen. Materialen die tijdens het productieproces worden gebruikt, worden constant hergebruikt. Het bleekproces is 100% chloorvrij. Ook wordt er rekening gehouden met verminderen van CO2-uitsoot, water- en energieverbruik.

Ecovero stof is lichtglanzend, zacht, licht en ademend en daarom uitermate comfortabel.  

Linnen

Linnen is geschikt voor elk seizoen omdat het een hoge luchtdoorlatendheid en warmtegeleidende eigenschappen heeft. Het is ook de meest duurzame van de andere niet-biologische stoffen. Dit omdat linnen biologisch afbreekbaar is, gemaakt is van hernieuwbare grondstoffen en twee keer zo snel groeit als katoen, waardoor er minder grond en water nodig is. De vlasplant waar linnen wordt gewonnen, wordt niet aangetast door insecten, dus er zijn maar weinig bestrijdingsmiddelen nodig. Er is ook weinig kunstmest nodig voor de groei van vlas. De stof is sterk, duurzaam, kleurvast en geschikt voor elk seizoen, waardoor een linnenkledingstuk een lange levensduur heeft.

Merino Wol

Merinoswol is een van de zachtste en meest populaire wol in de mode-industrie. Het staat wereldwijd bekend om haar zachtheid, kracht, ademend vermogen en haar temperatuur regulerende voordelen. Merinosschapen komen voornamelijk uit Nieuw-Zeeland, Australië, Argentinië en Zuid-Afrika. In de zomer kan het 35 graden Celsius bereiken, terwijl de temperatuur in de winter ruim onder 0 graden Celsius daalt. Door de grote temperatuurverschillen die in deze gebieden voorkomen, is merinoswol bestand tegen beide seizoenen. Daarom is merinoswol zo populair in kleding. Helaas worden deze schapen tijdens het scheren niet altijd goed behandeld. Elements of Freedom kiest altijd voor 100% diervriendelijke merinoswol. Onze merinoswol is 100% natuurlijk, vernieuwbaar en biologisch afbreekbaar.

Eco-Gekookt Wol

100% eco-gekookte scheerwol verwijst naar wol afkomstig van de eerste scheerbeurt van het schaap waarin de zachtste, fijnste wol van het schaapsleven wordt verkregen. Elements of Freedom kiest ervoor om gebruik te maken van eco-gekookte wol, in plaats van gekookte wol, waarbij water hergebruikt wordt en het waterverbruik wordt verminderd.

Gerecycleerde Blends

Elements of Freedom gebruikt verschillende mengsels van vezels. De meeste melanges zijn gemaakt van gerecyclede materialen die zijn gesorteerd en hergebruikt om nieuwe stoffen te maken om natuurlijke hulpbronnen te sparen en behouden