FAQ Sharefunding

Lees hier de veelgestelde vragen. Mocht uw vraag er niet tussen zitten, vul onderaan deze pagina uw vraag in en wij komen zo spoedig mogelijk met een antwoord.

FAQ Word mede-eigenaar

Lorem ipsum dolor sit amet, pro petentium consulatu cu, etiam numquam scriptorem sed ei. Mel labitur facilisi praesent ut, an brute facilisis has. Sea ne nusquam liberavisse, putent bonorum ut nam

FAQ Word mede-eigenaar

WAT KOOP IK NOU EIGENLIJK?

Je kunt binnenkort een certificaat van aandeel kopen in de zogenaamde ‘STAK’ van Elements of Freedom (EoF-STAK). STAK staat voor Stichting Administratiekantoor. De STAK beheert vervolgens namens jou certificaten van aandelen in Elements of Freedom B.V. We willen als Elements of Freedom graag een zo groot mogelijke groep mensen verzamelen die samen met ons wil werken aan een mooiere (mode)wereld. Om dit goed te organiseren voor jou als aandeelhouder en voor onszelf, hebben we ervoor gekozen om de nieuwe aandeelhouders te verenigen in een STAK. De EoF-STAK vertegenwoordigt de nieuwe aandeelhouders tijdens aandeelhoudersvergaderingen en heeft een volwaardige stem.
De financiële voordelen zijn voor jou hetzelfde als wanneer je zelf direct aandelen had gekocht bij Elements of Freedom. Dividend dat door de STAK wordt ontvangen, wordt uitbetaald op basis van het aantal certificaten van aandelen dat je hebt aangeschaft. Deze certificaten worden op het Eyevestor platform ‘eyecons’ genoemd.
Met certificaten van aandelen in je bezit heb je recht op dividend (winstuitkering), en we werken er hard aan om te zorgen dat je certificaten van aandelen in de toekomst in waarde zullen stijgen. Investeren brengt risico’s met zich mee. Investeer dus alleen als je de financiële ruimte hebt om het geld te kunnen verliezen. Je loopt verder geen risico en als investeerder berusten er geen andere (toekomstige) verplichtingen op je.

HOEVEEL ZIJN DE CERTIFICATEN VAN AANDELEN VAN ELEMENTS OF FREEDOM WAARD?

Elements of Freedom B.V. is nu op €2.8 miljoen gewaardeerd (de zogenaamde 'pre-money' waarde). Met het geld dat jullie in deze investeringsronde in Elements of Freedom investeren, €300.000, komt de waarde op €3.1 miljoen uit (de 'post-money' waarde). Dit is opgebouwd uit de waarde van de onderneming tot nu toe (er staat een organisatie met een sterk team, er is een gezonde B2C klantengroep, we worden verkocht in mooie winkels nationaal als zowel internationaal, er is al omzet, hebben een bewezen impact op duurzaamheid), maar natuurlijk ook voor een deel uit wat de groeiplannen ons gaan brengen.
De uiteindelijke prijs per aandeel bereken je door de uiteindelijke bedrijfswaarde te delen door het aantal uitstaande aandelen. In dit geval €3.1 miljoen te delen door 188.215 aandelen maakt €16,47 per aandeel. Op dit moment zijn 170.000 aandelen in bezit van huidige aandeelhouders en 18.215 certificaten van aandelen worden aangeboden tijdens deze sharefunding ronde.

WAAROM VERKOOPT ELEMENTS OF FREEDOM EEN DEEL VAN ZICHZELF?

Aandeelhouder worden van een bedrijf is vaak kostbaar, spannend en tijdrovend. Wanneer je als privépersoon direct in een bedrijf wil investeren, wordt er al gauw een bedrag van minimaal €10.000, - verwacht. Dat is niet voor iedereen weggelegd.
Elements of Freedom wil zoveel mogelijk mensen betrekken bij haar bedrijf, en heeft er daarom voor gekozen om aandelen uit te zetten via Eyevestor, het sharefunding platform. Via dit platform kun je al vanaf 247,05 euro (15 certificaten van aandelen) een stukje van het leukste duurzame modemerk van Nederland aanschaffen! Tegelijkertijd is Eyevestor ook interessant voor grotere investeerders en zo kan Elements of Freedom een diverse groep aandeelhouders aantrekken. Voor Elements of Freedom is iedereen even belangrijk en geeft sharefunding de mogelijkheid om een diverse groep supporters onderdeel te maken van de missie.
Het kapitaal wordt direct geïnvesteerd in de uitbreiding van het bedrijf, zodat we kunnen doorontwikkelen en uitbreiden, om zo onze doelen te behalen. Je investering komt dus rechtstreeks ten goede aan Elements of Freedom B.V. en wordt niet uitgekeerd aan de huidige aandeelhouders.

WAT ALS ELEMENTS OF FREEDOM WORDT OVERGENOMEN DOOR EEN ANDER BEDRIJF?

Het kan zo zijn dat in de toekomst Elements of Freedom B.V. wordt overgenomen. De aandeelhouders (waaronder dus ook de STAK, die de belangen van de certificaathouders behartigt) zullen besluiten of zij daarmee akkoord gaan. Indien de ruime meerderheid akkoord gaat, zullen alle aandelen worden verkocht tegen een en dezelfde prijs. De certificaathouders krijgen dan dus per certificaat van aandeel dezelfde opbrengst als de andere aandeelhouders per aandeel.

WAT GEBEURT ER ZODRA IK CERTIFICATEN VAN AANDELEN GEKOCHT HEB?

Certificaten van aandelen kopen kan vanaf de derde week van december. Op jouw persoonlijke pagina op het Eyevestor platform kun je in je dashboard (overzicht) bijhouden hoeveel eyecons (certificaten van aandelen) je hebt in Elements of Freedom. Per transactie krijg je ook een e-mail ter bevestiging van je aankoop. In je account kan je al jouw transacties en details per transactie terugvinden. Op Eyevestor worden de digitale aandelen in van Elements of Freedom B.V. Eyecons genoemd.

MOET IK ALS KOPER KOSTEN BETALEN OM EEN CERTIFICAAT VAN AANDEEL TE KOPEN?

Nee. Het platform Eyevestor rekent 2,5% met een minimum van €1 per transactie. De verkoper, in dit geval Elements of Freedom, betaalt deze transactiekosten. Bij het kopen certificaten van aandelen ter waarde van €1.000 betaalt Elements of Freedom dus €25.
Als je besluit om je certificaten van aandelen te gaan verkopen, betaal jij als verkopende partij de transactiekosten. Dan betaal jij dus 2,5% met €1 minimum per transactie over je verkoop. De koper betaalt wederom niets.
Verder rekent Eyevestor geen kosten aan gebruikers en accountholders.

ALS IK INVESTEER IN ELEMENTS OF FREEDOM, GA IK DAN VERPLICHTINGEN AAN EN BEN IK MOGELIJK OOIT ERGENS VOOR AANSPRAKELIJK TE STELLEN?

Nee. Los van de €16,47 per certificaat van aandeel die we via het Eyevestor-platform in rekening brengen, vraagt Eyevestor geen bewaarkosten of andere kosten of verplichtingen.

Wat betreft aansprakelijkheid; die is er niet voor jou. Als je investeert, koop je één of meer certificaten van aandelen van Elements of Freedom B.V., het bestuur van Elements of Freedom draagt daar de verantwoordelijkheden.

Alleen als wij er als bestuur van de B.V. een potje van maken, kunnen wij bijvoorbeeld in geval van een faillissement bestuurlijk aansprakelijk gesteld worden door de curator/schuldeisers. Aandeelhouders die nu investeren kunnen nooit aansprakelijk worden gesteld voor wat dan ook, wanneer dan ook.

HOE HOOG IS HET RENDEMENT?

Bij aandelen zijn er twee manieren om rendement te behalen. Op basis van de uitkering van dividend (winst) en op basis van de marktprijs; het verschil tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs van jouw aandelen. Daarnaast ontvang je ook mooie bonussen afhankelijk van je investering. Zie de ‘ECO’ tab op het Eyevestor platform.
Hoe hoog het rendement zal zijn, kunnen we niet met zekerheid zeggen. Dat we waarde gaan toevoegen aan het bedrijf is zo goed als zeker. Je stapt in op binnen een vroege fase van Elements of Freedom, er staat een solide basis maar de groeit begint nu echt! Als we waarde toevoegen aan het bedrijf zal dit direct van invloed zijn op de omzet en resultaten en daarmee op de waarde van de huidige aandelen.
De hoogte van het dividend wordt elk jaar na vaststelling van de jaarcijfers voor 1 juni bepaald. Het bestuur besluit of de winst wordt uitgekeerd als dividend of dat deze wordt geherinvesteerd. Het verwachte dividendrendement voor de komende vier jaren is daarmee dus erg lastig in schatten, zeker omdat we samen nog lang niet uitgegroeid zijn.

KAN IK MIJN CERTIFICATEN VAN AANDELEN OOK WEER VERKOPEN?

Verkopen kan vanaf 1 januari 2023. Tot die tijd zit er een zogeheten 'time-lock’ op. Secundair of onderhands verkopen doe je op de marktplaats. Dat betekent dat je jouw certificaat van aandeel of certificaten van aandelen tussentijds aan andere aandeelhouders te koop kunt aanbieden. Jij bepaalt de minimale prijs die je wilt ontvangen. Dat doe je anoniem. Kopers kunnen vervolgens anoniem bieden. Als jij een prijs ontvangt waarmee je blij mee bent dan accepteer je de Kopers biedprijs. Bij elk bod ontvang je een e-mail dat er een bod gedaan is. Zodra jij dit bod geaccepteerd hebt, krijgt de koper 24 uur om de betaling af te ronden. De betaling loopt ook via Eyevestor en wordt direct doorbetaald (minus de Eyevestor transactiekosten) naar jouw rekening zoals vastgelegd in je gebruikersprofiel op het platform.

HOE DOE IK MIJN ADMINISTRATIE ALS IK INVESTEER ALS PERSOON OF VANUIT EEN BEDRIJF?

Het platform van Eyevestor biedt de mogelijkheid om op ieder moment van de dag een export te draaien van jouw transactie (investering). Op 1 januari van het nieuwe jaar kun je ook een jaaroverzicht exporteren vanuit Eyevestor. Dit biedt een overzicht van hoe veel aandelen je hebt in welk bedrijf en tegen welke waarde. Deze informatie zou je bijvoorbeeld voor je eigen administratie of belastingaangifte kunnen gebruiken. Voor vragen met betrekking tot administratie kun je terecht bij support@eyevestor.com

HOE ZIT HET MET DE BELASTINGDIENST? 

De waarde van de certificaten van aandelen valt in Box 3 (vermogen). In box 3 geldt een zogeheten heffingsvrije vermogensvoet van minimaal € 50.000 in 2021 (en € 100.000 als je een fiscale partner hebt). Zie ook deze link. Als de waarde van de certificaten van aandelen boven het heffingsvrije vermogen uitkomt, zul je hier belasting over moeten betalen. Dit is 30% over het gemiddelde rendement. Hoeveel het gemiddelde rendement is, hangt af van in welke schijf je met jouw vermogen valt (dat boven het heffingsvrije deel uitkomt). Op de website van de Belastingdienst vind je hier meer over.

Let op: in de situatie dat je privé 5% of meer bezit, of wel vanaf 9.411 certificaten van aandelen, (een investering van €154.999,17 of meer) dan verkrijg je een zogeheten aanmerkelijk belang in Elements of Freedom B.V. Aanmerkelijk belang valt in Box 2 en daar wordt dividend met 26,25% belast. Je fiscalist, belastingadviseur en de website van de Belastingdienst kan je hier meer over vertellen. In de situatie dat je als B.V. 5% of meer bezit, dan geldt dividendvrijstelling.

KAN IK OOK INVESTEREN VANUIT MIJN BEDRIJF? EN, HOE WERKT DAT BELASTING-TECHNISCH?

Dat kan zeker. Maak in eerste instantie op het Eyevestor een gebruiker aan onder je persoonlijke naam. Betaal bij de investering met je zakelijke bankrekening, later kun je in het platform van Eyevestor jouw gegevens over zetten naar de geïnvesteerde vennootschap. Bij vragen kun je contact opnemen met support@eyevestor.com
Belasting-technisch hangt het van je situatie af. Algemeen genomen is de opbrengst van je belegging belastbaar binnen de vennootschapsbelasting. Zowel ontvangen dividenden als gerealiseerde meerwaarden vormen belastbare inkomsten voor de B.V. en worden belast met vennootschapsbelasting. Deze vennootschapsbelasting bedraagt in 2022 15% tot een winst van EUR 395.000, daarboven 25,8%.
Bij de uitkering van de dividenden wordt dan ook voorheffing ingehouden die als voorschot op de verschuldigde vennootschapsbelasting verrekend kan worden.
Als je vanuit een B.V. investeert en meer dan 5% (dus 9.411 certificaten van aandelen / EUR 154.999,17 investering) bezit in een B.V., zijn de opbrengsten belastingvrij voor de B.V.

VALT DE SHAREFUNDINGRONDE ONDER DE NEDERLANDSE WET?

Ja. De B.V. en de STAK zijn Nederlandse entiteiten, opgericht en gepasseerd bij een Nederlandse notaris en vallen onder de Nederlands wetgeving. De sharefunding van Elements of Freedom wordt aangemeld bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Op het Eyevestor platform kun je de documenten downloaden voordat je investeert.

Zit jouw vraag er niet tussen?

Stuur ons gerust een mail. Vul onderstaande gegevens in en wij beantwoorden uw vraag zo snel mogelijk!

Value is required
Thank you!